El Festival Cinema Castells se celebrarà el mes d’octubre a Vilafranca

El Festival Cinema Castells (FCC), que organitza la Revista Castells, celebrarà la segona edició entre els dies 13 i 15 d’octubre a Vilafranca. L’organització i l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès han tancat un acord per a que la cita se celebri en aquesta població en el tram final de la temporada castellera.

El Festival Cinema Castells va néixer l’any passat com una iniciativa de la Revista Castells, amb l’objectiu de projectar el conjunt de la programació audiovisual de temàtica castellera, tant la de nova creació com la que forma part dels fons d’arxiu. La primera edició es va celebrar a Terrassa, el novembre de 2021, i va programar 25 títols diferents.

L’equip de la Revista Castells ha començat a treballar en els continguts que ompliran la graella de projeccions del festival, així com en les activitats paral·leles que s’hi programaran. Enguany, l’organització posarà l’accent, a més de les sessions cinematogràfiques, en altres activitats entorn els mons audiovisual i casteller, però també en experiències diverses que siguin d’interès en un públic ampli.

El director del Festival Cinema Castells, Jordi Roigé, ha apuntat que “celebrar el Festival Cinema Castells a Vilafranca és molt important: la ciutat és un referent casteller de primer ordre i amb el festival, aprofundeix encara més aquesta vocació”.

Per la seva part, el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Ricard Rafecas, ha indicat que és una gran notícia que Vilafranca aculli un festival de cinema casteller “on hi tinguin cabuda propostes més de caire didàctic amb propostes més de caire comercial, però sempre amb l’objectiu de difondre el fet casteller”.

D’altra banda, l’alcalde de Vilafranca del Penedès, Pere Regull, ha emmarcat la notícia en un pla per posicionar Vilafranca en el lloc que li pertoca dins el món casteller. “Si tenim la plaça més castellera no és per que sí. Aquí es feien castells quan enlloc se’n podien fer, i la plaça de la Vila, el dia de Sant Fèlix, esclata quan veu els castells aixecats per qualsevol de les quatre millor colles del món casteller”, ha afirmat.

En la primera edició de l’FCC es van lliurar sis premis. El documental Tocant el cel, dirigit per Toni Comas i produït per La Xarxa de Comunicació (2019) va obtenir el Premi a la Millor Pel·lícula.