El Festival Cinema Castells premia els documentals sobre les rivalitats i reptes per obrir noves fronteres

‘Tocant el cel’ s’endú el premi a la Millor Pel·lícula Documental

La primera edició del Festival Cinema Castells arriba a la seva fi amb un total de 25 sessions projectades, que sumen un total de 18 hores de producció audiovisual relacionada amb el món casteller. Les pugnes actuals de la Colla Vella amb els Castellers de Vilafranca i la Colla Joves, i la de fa mig segle amb els Nens del Vendrell, han protagonitzat els premis del Festival. També han estat premiats treballs promocionals dels Minyons de Terrassa i els Castellers de Vilafranca.

El Premi a la Millor Pel·lícula de la Secció Oficial Documentals a Competició (SODC), narra el frec a frec previ al Concurs del 2018 entre els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella dels Xiquets de Valls que, molt igualades, arribaven a la cita amb el cartell de favorites. El documental Tocant el cel, dirigit per Toni Comas i produït per la Xarxa de Comunicació, fa un seguiment de les dues colles durant tota la temporada, molt centrat en la figura dels seus caps de colla del moment, Albert Martínez (Colla Vella) i Toni Bach (Castellers de Vilafranca).

Una altra pugna de la Colla Vella, fa 50 anys, s’ha endut el Premi Especial del Jurat (SODC). El documental Concurs 1970: el desafiament Nens – Vella, dirigit per Maria Roig, explica el pols entre els Nens del Vendrell i la Colla Vella en l’anomenat Concurs del segle. Aquell 1970, Tarragona va recuperar el Concurs de Castells a la plaça de braus, i la competició entre les dues colles, molt igualades, va dibuixar una de les pugnes més expectants de la història dels castells. Imatges històriques i testimonis de l’època ajuden a entendre què va passar aquell dia.

Les dues colles vallenques van protagonitzar una cursa extraordinària per anotar-se el primer 3de9 sense folre i els periodistes tarragonins de TAC 12, Àlex Alonso i Carles Cortés, fan reviure els moments viscuts amb relació a aquest castell. El relat, recollit tant des d’una òptica emocional com tècnica a La cursa del 3de9 sense folre, ha merescut una Menció Especial per part del jurat.

Finalment, el Premi a la Millor fotografia se l’ha endut Fins al final: la muntanya russa de la Colla Joves, dirigit per Xavier Marimon i produït per la mateixa colla. La seqüència memorable del que la colla va viure a la plaça la Santa Úrsula de 2019 centra el treball, en què la tècnica i l’emoció es donen la mà ajudant a entendre com es viuen els castells des de les interioritats d’una colla en una gran diada.

Per la seva part, la Secció Oficials Promocionals a Competició ha premiat dos vídeos de colles que escenifiquen el confinament i la represa: el Premi a la Millor pel·lícula ha estat per a Festa Major 2020: 3de10fm confinat, dels Minyons de Terrassa, i el Premi a la Millor fotografia ha anat a parar a Per Tots Sants, tornen de nou els castells, dels Castellers de Vilafranca.

El jurat que ha avaluat els premis de les dues seccions a competició ha estat integrat per Xavier Capdevila, Francesc Domènech, Jordi Hernández, Aina Mallol, Esther Oriol, David Prats, Jordi Roigé i Santi Terraza.

El Festival Cinema Castells –celebrat entre divendres i avui diumenge al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, a Terrassa– ha projectat 25 pel·lícules de contingut casteller. A més, de les dues seccions oficials, la programació incloïa la secció Temps passats i Immaterials. Paral·lelament a les projeccions, el Festival ha ofert cinc diàlegs sobre temes que vinculen els castells i el món audiovisual, com les produccions a l’exterior (Xina i Índia) i dies vinculades al 3e10 amb folre i manilles: l’enginyós espot dels Minyons de Terrassa (2015) i la notorietat del vídeo de Red Bull TV sobre els Castellers de Vilafranca (2016). També hi ha hagut un diàleg sobre l’orientació de continguts dels programes de televisió dedicats als castells.

El FCC està organitzat per la Revista Castells, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Terrassa, el Parc Audiovisual de Terrassa i la Unesco i és una iniciativa inclosa en el programa Terrassa, City of Film.


Llista de premis del Festival de Cinema Castells

Secció Oficial Documentals a Competició (SODC)

Premi a la Millor pel·lícula:

Tocant el cel, dirigit per Toni Comas i produït per la Xarxa de Comunicació (2019).

Premi a la Millor fotografia:

Fins al final: la muntanya russa de la Colla Joves, dirigit per Xavier Marimon i produït per la Colla Joves Xiquets de Valls (2021).

Premi Especial del Jurat:

Concurs 1970: el desafiament Nens – Vella, dirigit per Maria Roig i produït per l’Ajuntament de Tarragona (2020). Pel seu valor de recerca documental.

Menció Especial

La cursa del 3de9 sense folre, dirigit per Àlex Alonso i Carles Cortés i produït per TAC 12 (2020). Pel relat recollit, tant des d’una òptica emocional com tècnica, de la història diada de Santa Úrsula del 2019.

Secció Oficial Promocionals a Competició

Premi a la Millor pel·lícula:

Festa Major 2020: 3de10fm confinat, dels Minyons de Terrassa (2020)

Premi a la Millor fotografia:

Per Tots Sants, tornen de nou els castells, dels Castellers de Vilafranca (2021)