Una vintena de propostes audiovisuals omplen el segon Festival de Cinema Castells

La segona edició del Festival Cinema Castells (FCC) convoca una vintena de propostes que vinculen el món casteller i el territori audiovisual. El programa del segon FCC presenta set documentals, una pel·lícula, una sessió amb projeccions amb imatges antigues d’actuacions castelleres, activitat escolars, diàlegs i un tast de vins, a més dels actes institucionals. Tots els actes tenen entrada lliure.

El Festival Cinema Castells està organitzat per la Revista Castells, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vilafranca. El FCC aterra a Vilafranca, després d’haver celebrat la primera edició l’any passat a Terrassa i ho fa amb un programa de tres dies adreçat a un ampli segment de públic: el món casteller, els amants de la cultura popular, els interessats en gravacions antigues i el conjunt de públic que segueix l’univers audiovisual. El certamen s’ha presentat aquest migdia al Casal de Vilafranca, amb la presència de Ricard Rafecas, regidor de Cultura; Santi Terraza, editor de la Revista Castells; Pere Regull, alcalde de Vilafranca, i Jaume Felipe, del Cineclub.

El FCC té quatre seccions: Oficial Documentals, Oficial Promocionals, Temps Passat i Immaterials. La primera projecta sis produccions, entre les quals l’estrena de La represa, dirigit per Jordi Escofet i produït per Punt TV. També inclou dues de les obres premiades en la primera edició del festival: Tocant el cel, de Toni Comas (2019), Premi a la Millor Pel·lícula del FCC 2021, i Concurs 1970: el desafiament Nens – Vella, de Maria Roig (2020), Premi Especial del Jurat del FCC 2021.

A més, aquesta secció Oficial Documentals programa altres peces sobre els Castellers de Vilafranca i els Xicots de Vilafranca, respectivament: Verd sobre blau, de Pep Puig (2011), Societat anònima, de Ramon Tort i Raimon Benach (2019). I també projectarà un reportatge que TV3 va fer, ara fa 30 anys, amb motiu del Concurs de Castells del 1992 i que va titular Els castells del segle.

Un altre documental que es passarà al FCC és Mig segle de faixa blava, de Carol Ayala i Cristina Garduño, sobre els Falcons de Vilanova. Aquesta peça està inclosa en la secció Immaterials, que programa audiovisuals d’altres elements de la cultura popular. La secció Temps passats projectarà dues sessions: d’una banda, imatges dels anys 20 i 30 del fons de la Universitat Rovira i Virgili, recuperat recentment, i d’una altra, la pel·lícula, Fiesta Mayor, de Manuel Esteba, que narra la història d’un enxaneta vilafranquí del 1966.

Per últim, la secció Oficial Promocionals, que selecciona clips de colles castelleres presentarà una quinzena de produccions recents. Aquesta és l’única secció amb caràcter competitiu en l’edició d’enguany, ja que l’altra Oficial (la de Documentals) ho és cada dos anys.

El festival serà escenari de tres presentacions de projectes audiovisuals en marxa: Castells i Patrimoni de la Humanitat: l’abans i després de Nairobi, a càrrec de Duart van Sintemaartensdi; Dones castelleres, d’Aina Mallol i Maria Roig; i Cuando se giran las sombras, de Carmen Ávalos.

Consulta el programa