Sant Pere i Sant Pau i Cambrils reben els premis en un Festival d’estrenes i revisions

Juanatxo, Santi Terraza i Mellilla

El Festival Cinema Castells ha tingut bons números d’audiència, amb és de 1.200 espectadors.

La segona edició del Festival Cinema Castells ha arribat a la seva fi amb un total d’una vintena de sessions projectades, que han sumat més de deu hores de producció audiovisual relacionada amb el món casteller i la cultura popular. L’estrena de La represa, dirigida per Jordi Escofet i produïda per Punt TV ha estat la gran sensació del certamen, ha estat la gran sensació d’aquesta segona edició, i després del sold out de la presentació de dijous, s’ha tornat a projectar el documental, aquest dissabte a primera hora.

La Secció Oficials Promocionals a Competició ha premiat quatre vídeos de colles que escenifiquen la mobilització per al Concurs de Castells i la tornada a les places: el Premi a la Millor Pel·lícula ha estat per a la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau pel seu clip Diumenge hi serem, on els tarragonins anunciaven que s’havien classificat per a la sessió de diumenge del Concurs i intentaven captar l’atenció dels seus aficionats. El Premi a la Millor Fotografia se l’han endut els Xiquets de Cambrils pel seu clip Ara és el moment: omplim la plaça de la Vila!, on els del Baix Camp feien una campanya per fomentar la participació en l’actuació de Festa Major, que es va celebrar el primer cap de setmana de setembre.

El jurat també ha donat un parell de mencions especials. La primera, a la Colla Castellera de Madrid per Libros, roses y castells, on els castellers madrilenys tenien ganes d’anunciar que tornava a la normalitat per la diada de Sant Jordi, Finalment, també han estat premiats els Moixiganguers d’Igualada pel vídeo Aquest Concurs no el guanyarem, que reivindica el gran moment dels igualadins i que després de guanyar la sessió de dissabte del 2018, enguany actuaven diumenge.

Inauguració del Festival, dijous a la tarda

El Festival ha estat repartit entre quatre seccions: Oficial Documentals, Oficial Promocionals, Temps Passat i Immaterials. La primera ha projectat sis produccions, entre les quals l’estrena de La represa, dirigida per Jordi Escofet i produïda per Punt TV, que s’ha projectat dues vegades, després del gran èxit de la sessió inaugural. També ha inclòs dues de les obres premiades en la primera edició del festival: Tocant el cel, de Toni Comas (2019), Premi a la Millor Pel·lícula del FCC 2021, i Concurs 1970: el desafiament Nens – Vella, de Maria Roig (2020), Premi Especial del Jurat del FCC 2021.

La secció Oficial Documentals també ha programat altres peces sobre els Castellers de Vilafranca i els Xicots de Vilafranca, respectivament: Verd sobre blau, de Pep Puig (2011), Societat anònima, de Ramon Tort i Raimon Benach (2019). També ha projectat un reportatge que TV3 va fer, ara fa 30 anys, amb motiu del Concurs de Castells del 1992 i que va titular Els castells del segle.

Un dels altres documentals que s’ha estrenat és Mig segle de faixa blava, de Carol Ayala i Cristina Garduño, sobre els Falcons de Vilanova. Aquesta peça ha estat inclosa en la secció Immaterials, que programa audiovisuals d’altres elements de la cultura popular. La secció Temps passats ha programat dues sessions: d’una banda, imatges dels anys 20 i 30 del fons de la Universitat Rovira i Virgili, recuperat recentment, i d’una altra, la pel·lícula, Fiesta Mayor, de Manuel Esteba, que narra la història d’un enxaneta vilafranquí del 1966.

Sessió escolar de divendres.

Els matins de dijous i divendres, la canalla ha esta la gran protagonista. 450 nenes i nens de quatre escoles de Vilafranca van gaudir de la pel·lícula Castellers del món, d’Agustí Corominas, i van poder preguntar al director.

El festival també ha l’escenari de quatre presentacions de projectes audiovisuals en marxa, que s’estrenaran en els pròxims mesos: Castells i Patrimoni de la Humanitat: l’abans i després de Nairobi, a càrrec de Duart van Sintemaartensdi; Dones castelleres, d’Aina Mallol i Maria Roig; Cuando se giran las sombras, de Carmen Ávalos, i El carro nou, que explica el viatge en bicicleta de ciclistes dels Castellers de Vilafranca a les actuacions d’arreu del territori.

Paral·lelament a les projeccions, el Festival ha ofert un diàleg sobre l’evolució del món casteller entre dos històrics de la Colla Vella i dels Castellers de Vilafranca: Juan A. Romero Juanatxo i Francesc Moreno Melilla. El FCC ha aterrat a Vilafranca amb la intenció d’arrelar-se: veient les bona acollida i els projectes audiovisuals castellers que hi ha a la capital de l’Alt Penedès, la relació serà llarga.

Palmarès de la Secció Promocionals

Premi a la Millor Pel·lícula en la Secció Oficial Promocionals a Competició del Festival de Cinema Castells 2022: A la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau pel seu clip Diumenge hi serem. https://www.youtube.com/watch?v=uU2blZV40OY

Premi a la Millor Fotografia en la Secció Oficial Promocionals a Competició del Festival de Cinema Castells 2022: Als Xiquets de Cambrils pel seu clip Ara és el moment: omplim la plaça de la Vila! https://youtu.be/peaLbHDgbEE

Menció especial en la Secció Oficial Promocionals a Competició del Festival de Cinema Castells 2022: A la Colla Castellera de Madrid pel seu clip Libros, roses y castells. https://youtu.be/O81hmcB6MfY

Menció especial en la Secció Oficial Promocionals a Competició del Festival de Cinema Castells 2022: Als Moixiganguers d’Igualada pel seu clip Aquest Concurs no el guanyarem. https://youtu.be/QaPP9YXXrF4