Neix el Festival Cinema Castells per impulsar la producció audiovisual castellera

El món casteller té un nou punt de trobada: el Festival Cinema Castells, que se celebrarà anualment a Terrassa, amb l’ànim d’incentivar la creació audiovisual castellera en tots els seus àmbits. El Festival Cinema Castells és una iniciativa de la Revista Castells, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Terrassa i la Generalitat de Catalunya, i neix amb un doble esperit: per una part, donar visibilitat a la producció audiovisual que té com a referència el món casteller i la cultura popular, i per l’altra, potenciar la recerca i el debat en aquest àmbit i estimular la nova producció.

En la roda de premsa que s’ha celebrat aquesta tarda a Terrassa, Jordi Roigé, editor de la Revista Castells i director del nou projecte, ha destacat que “volem que el Festival creixi sense estridències i que d’aquí uns anys sigui una referència en el món casteller i audiovisual”. En aquesta línia també s’ha expressat Santi Terraza, director de la Revista Castells, que ha posat èmfasi “en tot el que ha fet Terrassa per al món casteller i que era recomanable que la ciutat organitzés alguna iniciativa castellera de gran envergadura”. Pep Forn, regidor de Projectes Audiovisuals de Terrassa, ha explicat que “Terrassa sempre ha estat un dels grans focus del món casteller i del món del cinema”, i ha afegit que “l’acte de dissabte commemorarà els 10 anys dels castells com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la Unesco, uns valors perfectament alineats amb la ciutat”.

La primera edició del Festival se celebrarà el mes d’abril del 2021 a Terrassa i inclourà les primeres produccions a concurs, a més d’altres peces i activitats paral·leles. La data exacte es donarà a conèixer en els propers mesos, atès que la voluntat de l’organització és que es pugui celebrar de manera presencial.

El Festival disposarà de tres seccions competitives: Documental (per a obres documentals o reportatges amb un metratge superior als 30 minuts), Promocional (per obres o campanyes audiovisuals que promocionen els castells en genèric o una activitat en concret, o que inclouen elements castellers de forma significativa) i Altres patrimonis (per aquelles obres audiovisuals sobre algun element inscrit a la llista del Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la Unesco, al marge dels castells).

A més, el Festival inclourà la projecció, fora de competició, d’altres obres ja estrenades o emeses en altres canals. També programarà activitats paral·leles com debats o conferències.

El jurat estarà format per experts del món casteller, de la cultura popular i de l’audiovisual. Pròximament es publicaran les bases, amb tota la informació de la primera edició del Festival Cinema Castells.