La represa castellera protagonitzarà la inauguració del Festival Cinema Castells

El documental Sempre amunt! La represa castellera, dirigit per Jordi Escofet, inaugurarà, dijous 13 d’octubre, la segona edició del Festival Cinema Castells (FCC), que es realitza a Vilafranca. Es tracta de la primera peça audiovisual que narra en profunditat els dos anys d’aturada castellera i com ha estat el retorn a l’activitat.

El FCC arrencarà la seva segona edició amb una estrena en exclusiva: Sempre amunt! La represa castellera. Tot just acabat de muntar, es tracta d’un documental de 52 minuts de durada, produït per Punt TV que arrenca el març del 2020, quan la irrupció de la Covid va confinar el planeta sencer, i acaba per Sant Fèlix del 2022, quan la progressiva recuperació dels castells ha aportat un nivell difícilment imaginable abans de començar la temporada.

Sempre amunt! La represa castellera és, per una banda, el relat de més de dos anys, en què es passa del no-res a una situació cada cop més propera a la plena normalitat. En aquest sentit, mostra els contrastos entre els dies més durs de la pandèmia, amb la progressiva recuperació de l’activitat. I, per altra banda, el documental també reflecteix l’esperit de superació i de reivindicació de la seva essència que han mostrat els castells per tornar al seu lloc i que queda, especialment, il·lustrat en l’enginy i reafirmació mostrada pels Castellers de Vilafranca.

A més dels Verds, en el documental hi apareixen altres colles, que també mostren el seu progressiu procés de reactivació. És el cas de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, els Capgrossos de Mataró i els Moxiganguers d’Igualada.

Sempre amunt! La represa castellera serà el film inaugurat de la segona edició del Festival Cinema Castells. Es projectarà dijous 13, a les 19h, al Cinema Kubrick de Vilafranca, amb entrada lliure. A continuació, es podrà veure el documental Mig segle de faixa blava, que narra la trajectòria dels Falcons de Vilanova.

Sinopsi

El 14 de març de 2020 el món es va aturar. L’aparició d’un virus desconegut i molt contagiós anomenat Coronavirus amenaçava tot el planeta i va obligar a imposar confinaments, mesures d’autoprotecció i restriccions de l’activitat humana. Els castells van ser una de les primeres manifestacions culturals que es van suspendre i una de les darreres a incorporar-se de nou al món postpandèmia. Algunes poques colles, amb els Castellers de Vilafranca al capdavant, van desafiar la situació amb esforç, imaginació i persistència fins a demostrar que la passió pels castells supera qualsevol obstacle en el camí, per gros que sigui. Aquest documental és una crònica d’aquesta represa castellera que ha superat una pandèmia per tornar a tocar el cel.

Dades de l’obra

Títol original: Sempre amunt! La represa castellera
País: Espanya
Any de producció: 2020 – 2022
Durada en minuts (inclosos els crèdits): 52 minuts
Director: Jordi Escofet
Empresa productora: PuntTV Comunicació Audiovisual, S.L.
Idioma original: Català
Inclou subtítols: No

Equip tècnic

Director: Jordi Escofet
Guió: Josep María Flores
Producció, Aleix Jové, Carles Mata
Realització: Jordi Aymerich, Jordi Escofet
Operadors de càmera: Jordi Aymerich, Carles Matamala, Arnau Pauné, Aleix Jové, Jordi Escofet
Muntatge: Jordi Aymerich, Carles Matamala, Arnau Pauné, Aleix Jové
So directe: Jordi Aymerich, Arnau Pauné, Aleix Jové
Postproducció d’àudio: José Galbis
Etalonatge: Aleix Jové
Grafisme: Clàudia Martín