La represa castellera desperta emocions i omple el cinema

L’estrena del documental Sempre Amunt! La represa castellera, una idea original dels Castellers de Vilafranca, dirigida pel vilafranquí Jordi Escofet, ha creat una gran expectació entre el món casteller i el Cinema Kubrick ha lluït ple de gom a gom, amb gairebé 400 persones, en la inauguració del II Festival Cinema Castells. El públic ha estat majoritàriament vilafranquí, però també s’han vist cares conegudes del món casteller d’altres poblacions de la Zona Tradicional.

Sempre amunt! La represa castellera, és, per una banda, el relat de més de dos anys, en què es passa del no-res a una situació cada cop més propera a la plena normalitat. En aquest sentit, mostra els contrastos entre els dies més durs de la pandèmia, amb la progressiva recuperació de l’activitat. I, per altra banda, el documental també reflecteix l’esperit de superació i de reivindicació de la seva essència que han mostrat els castells per tornar al seu lloc i que queda, especialment, il·lustrat en l’enginy i reafirmació mostrada pels Castellers de Vilafranca.

A més dels Verds, en el documental hi apareixen altres colles, que també mostren el seu progressiu procés de reactivació. És el cas de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, els Capgrossos de Mataró i els Moxiganguers d’Igualada.

El documental Sempre amunt! La represa castellera, ha estat el film que ha inaugurat la segona edició del Festival Cinema Castells i a causa de la gran expectació i del gran nombre de públic que ha assistit, es tornarà a projectar dissabte 15 d’octubre al Casal de Vilafranca, a dos quarts de deu del matí.

Prèviament, hi ha hagut la inauguració del Festival Cinema Castells, en què han participat Jaume Felipe, president del Cineclub Vilafranca; Joan Ibarra, president de la Coordinadora; Jordi Roigé, subdirector del Festival, i Pere Regull, alcalde de Vilafranca. Ibarra Roigé ha estès el guant a l’alcalde vilafranquí, explicant que el Festival ha arribat a la població per a quedar-se. Regull l’ha recollit i ha agraït que l’organització portés el certamen a la capital de l’Alt Penedès.

A continuació, s’ha visualitzat el documental Mig segle de faixa blava, que narra la trajectòria dels Falcons de Vilanova. Demà torna l’activitat al Festival Cinema Castells en dos emplaçaments diferents: al matí hi haurà nova jornada escolar al Cinema Kubrick i a la tarda, a l’auditori del Vinseum, la presentació de Castells i Patrimoni de la Humanitat: l’abans i el després de Nairobi, de Duart van Sintemaartensdi. Tor seguit hi haurà la projecció de Tocant el cel, dirigit per Toni Comas i produït per la Xarxa de Comunicació (2019). Guanyadora del Premi a la Millor Pel·lícula en el Festival Cinema Castells 2021.