‘En(re)cordar’ guanya el premi a la millor pel·lícula al Festival de Cinema Castells

El curt En(re)cordar, dirigit per Marta Arjona i Maite Blasco, ha guanyat el Premi a la Millor Pel·lícula en la categoria Secció Oficial Documentals a Competició del Festival Cinema Castells 2023, celebrat entre dijous i avui a Vilafranca. El clip dels Castellers de Badalona, que reclama un local, ha guanyat la categoria de Secció Oficial Promocionals a Competició.

En(re)cordar (2023) és una producció que vincula dos mons aparentment allunats com són els castells i la d’encordar cadires de forma manual. La peça –de 15 minuts de durada– pivota entorn la Rosa Barrufet, que gestiona Cal Blanco, una botiga de tradició familiar a Valls amb 170 anys d’història. La Rosa és la filla del Ramon Barrufet, un històric casteller de la Colla Joves, accidentat el 2022 amb la caiguda d’un 5de8, i alhora és besneta del mític cap de colla de la Colla Nova, Ramon Barrufet, el Blanco, que també va liderar la colla unificada (també coneguda com la barreja) dels Xiquets de Valls entre 1939 i 1947.

La mateixa Secció Oficial Documentals a Competició ha premiat el documental Sempre amunt! La represa (2021), de Jordi Escofet, produït per Punt TV, amb el guardó a la millor fotografia. Es tracta d’un documental, centrat en els Castellers de Vilafranca –però amb l’aportació d’altres colles, com la Colla Vella, els Capgrossos de Mataró i els Moixiganguers– sobre la recuperació de l’activitat castellera després de la pandèmia.

El jurat ha concedit una menció especial al curt Castells, de Blanca Camell, produït per Barberousse Films i Volta, una peça de ficció amb els castells de Llorenç del Penedès com a teló de fons. El jurat de la Secció Oficial Documentals a Competició està integrat per Xavier Capdevila, Francesc Domènech, Esther Oriol, Jordi Roigé, Clàudia Sauret i Santi Terraza.

La Secció Oficial Promocionals a Competició ha premiat el clip dels Castellers de Badalona que reclama un local per a la colla, després de 25 anys amb el títol de millor pel·lícula. I també ha concedit el de millor fotografia al vídeo promocional de la Diada de Sant Magí dels Xiquets de Tarragona.

Aquests dos vídeos han guanyat els dos premis entre els 12 seleccionats, que corresponien a treballs de Castellers de Sants, Castellers de Vilafranca, Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau, Colla Joves, Colla Vella, Jove de Tarragona, Minyons de Terrassa, Moixiganguers d’Igualada, Tirallongues de Manresa i Xicots de Vilafranca. El jurat de la Secció Oficial Promocionals a Competició està integrat per Xavier Capdevila, Francesc Domènech, Aina Mallol, Esther Oriol, Jordi Roigé i Santi Terraza.

PALMARÈS DEL 3r. FESTIVAL CINEMA CASTELLS

Secció Oficial Documentals a Competició

Millor pel·lícula:
En(re)cordar, de Marta Arjona i Maite Blasco.

Millor fotografia:
Sempre amunt! La represa, de Jordi Escofet, produït per Punt TV.

Menció especial del Jurat:
Castells, de Blanca Camell, produït per Barberousse Films i Volta.

Secció Oficial Promocionals a Competició

Millor pel·lícula:
25 anys sense local, dels Castellers de Badalona

Millor fotografia:
Sant Magí i l’encant de les Cols, dels Xiquets de Tarragona