El primer Festival de Cinema Castells presenta 25 produccions audiovisuals de formats i temàtiques diverses

Terrassa celebra aquest cap de setmana el primer Festival de Cinema Castells, una nova proposta que pretén aportar visibilitat a les produccions castelleres de format i temàtiques diverses. El Festival projecta un total de 25 produccions, a més de cinc diàlegs, que permetran oferir una visió polièdrica dels castells a través de la pantalla. El FCC està organitzat per la Revista Castells, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Terrassa, el Parc Audiovisual de Terrassa i la Unesco i és una iniciativa inclosa en el programa Terrassa, City of Film.

El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, a Terrassa, on se celebra el Festival

El Festival se celebra entre divendres26 i diumenge 28 al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica, amb entrada lliure. En total, projectarà 25 produccions, entre documentals, pel·lícules i vídeos de les colles. Està estructurat en quatre seccions, de les quals dues són a competició: la Secció Oficial Documentals a Competició (amb sis pel·lícules, totes de més de 30 minuts i dels tres últims anys) i la Secció Oficial Promocionals a Competició (amb nou vídeos de colles castelleres, amb durades inferiors als 10 minuts i dels últims tres anys).

A més de les dues seccions competitives, el Festival en té altres dues: Secció Temps passats (sis pel·lícules anteriors al 2019) i Immaterials (tres vídeos relacionats amb el Patrimoni de la Humanitat i que enguany posaran el focus en la festa de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí). El FCC també dedica una doble sessió escolar, on es projectarà el documental Castellers del món, d’Agustí Corominas (2006). Els centres que participaran en la sessió escolar són alumnes de primer d’ESO de l’IES Torre del Palau i de sisè de Primària de l’Escola El Cim.

Paral·lelament a les projeccions, el FCC ha programat cinc diàlegs sobre temes que vinculen els castells i el món audiovisual, com les produccions a l’exterior (Xina i Índia) i dies vinculades al 3e10 amb folre i manilles: l’enginyós espot dels Minyons de Terrassa (2015) i la notorietat del vídeo de Red Bull TV sobre els Castellers de Vilafranca (2016). També hi haurà un diàleg sobre l’orientació de continguts dels programes de televisió dedicats als castells.

El jurat que avaluarà els premis de les dues seccions a competició està integrat per Xavier Capdevila, Francesc Domènech, Jordi Hernández, Aina Mallol, Esther Oriol, David Prats, Jordi Roigé i Santi Terraza. La secció Documentals concedirà els premis a la Millor Pel·lícula, Millor Fotografia i Premi Especial del Jurat, mentre que la Promocionals ho farà a la Millor Pel·lícula, Millor Fotografia. Els premis es lliuraran diumenge a les 13h.

El Festival s’ha presnetat aquesta tarda al Parc Audiovisual de Catalunya, també a Terrassa, en un acte on ha intervingut el director del certamen, Jordi Roigé, el responsable de la Programació, Quico Domènech, i el regidor de Projectes Audiovisuals i Universitats de l’Ajuntament de Terrassa, Pep Forn.

Jordi Roigé, Pep Forn i Quico Domènech, avui al Parc Audiovisual de Catalunya, a Terrassa, on s’ha presentat el Festival
  • Secció Oficial Documentals a Competició: 6 pel·lícules
  • Secció Oficial Promocionals a Competició: 9 vídeos
  • Secció Temps passats: 6 pel·lícules
  • Secció Immaterials: 3 vídeos
  • Sessió escolar: 1 pel·lícula
  • Diàlegs: 5 sessions

Consulteu el programa