El Festival Cinema Castells presenta 30 produccions audiovisuals

El Festival Cinema Castells celebrarà la seva tercera edició entre dijous 26 i dissabte 28 d’octubre a Vilafranca, amb la projecció de 30 produccions audiovisuals, en sessions obertes i gratuïtes. El Festival, que s’ha presentat aquest matí, també ha programat exhibició de projectes, diàlegs i tasts de vins.

De les 30 produccions, 11 són documentals d’abast divers realitzats per productores, plataformes, cadenes de televisió i, fins i tot, colles. Tots 11 integren la Secció Oficial Documentals a Competició, que optaran al premi a millor pel·lícula del festival i que tenen en comú que han estat realiztats en els últims 12 mesos. Es tracta de: Castells, de Blanca Camell; Tossudament castelleres, de Maria Roig; Un quart d’1, de Ram Giner; Records gravats: Sant Magí 1993 l Records gravats: Santa Tecla 1993, el perquè del 26, de la Colla Jove Xiquets de Tarragona; Castells i Patrimoni de la Humanitat: l’abans i el després de Nairobi, de Duart van Sintemaartensdijk; En(re)cordar, de Marta Arjona i Maite Blasco; Sempre amunt! La represa, de Jordi Escofet i els tres episodis de Més amunt: Salsa y no llores, L’Estrella de la mort i La gran família, de Jordi Sacristán.

La programació també inclou quatre projeccions més: Melting pot, dirigit per Marta Saleta, La reconquesta, de Jordi Escofet i Jordi Aymerich; Castells, dirigit per Gereon Wetzel, i  Fins al final: la muntanya russa de la Joves, de Xavi Marimon. També es durà a terme la presentació en exclusiva de 20 minuts de metratge de la producció El carro nou, de Pau Senabre, que corresponen a la Diada de Tots Sants del 2022.

El Festival també acull dos diàlegs: un sobre el rodatge del clip de Travis Scott que va tenir als Castellers de Vilafranca com a protagonistes (amb Carles Mata, president de la colla, i Laura Serra, de la productora Canadá) i un altre titular Colla Joves: essència i evolució (amb Xavi Marimon, Francesc Ramon, Raquel Sans i Laia Torrell) i que acompanyarà la projecció dels dos documentals, datats de 2006 i 2021, sobre els continuadors de la Colla Nova.

A més, el certamen inclou una selecció de vídeos promocionals realitzats per les colles en els últims dotze mesos i que optaran al premi de la Secció Oficial Promocionals a competició, que l’any passat van guanyar dos treballs de la Colla Castellera Sant Pere i Sant Pau i dels Xiquets de Cambrils.

El Festival de Cinema Castells està organitzat per la Revista Castells, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vilafranca i el Cineclub Vilafranca. Avui s’ha presentat la tercera edició, on la regidora de Cultura, Àngels Dalmau, ha destacat que “Vilafranca, a més de tenir les millors actuacions, com Sant Fèlix, ha de ser un escenari on passin altres coses relacionades amb els castells i que no siguin pròpiament les actuacions, i el Festival n’és una”. Pablo Sancho (Cine Club Vilafranca) ha subratllat que el certamen vincula dos elements propis de la població, com són els castells i el món audiovisual, i Santi Terraza (director de la Revista Castells), ha destacat el conjunt de les propostes seleccionades, que “mostren el salt qualitatiu registrat en els darrers anys en l’audiovisual de temàtica castellera”.

PROGRAMA

Dijous 26
Cinema Kubrik

10 – 14h. Sessions de cinema i castells per escolars. Projecció de Melting pot, dirigit per Marta Saleta, produït pels Castellers de Sants (2014).
19h. Inauguració oficial del Festival.
19.15h. Castells de Blanca Camell, produït per Barberousse Films i Volta. (Secció Oficial Documentals)
19.45h. Castelleres, tossudament alçades, de Maria Roig, produït per Abacus. (Secció Oficial Documentals)
20.45h. Un quart d’1, de Ram Giner. (Secció Oficial Documentals)

Divendres 27
Cinema Kubrik
10 – 14h. Sessions de cinema i castells per escolars. Projecció de Melting pot, dirigit per Marta Saleta, produït pels Castellers de Sants (2014).

Sala Zazie (Casal de Vilafranca)
17.45h. Records gravats: Sant Magí 1993, produït per la Colla Jove Xiquets de Tarragona. (Secció Oficial Documentals)
18h. Records gravats: Santa Tecla 1993, el perquè del 26, produït per la Colla Jove Xiquets de Tarragona. (Secció Oficial Documentals)
18.30h. Estrena Castells i Patrimoni de la Humanitat: l’abans i el després de Nairobi, de Duart van Sintemaartensdijk. (Secció Oficial Documentals)
19.30h. La reconquesta, de Jordi Escofet i Jordi Aymerich, produït per Punt TV
19.35h. Presentació El dia dels puntals (avançament del documental El carro nou), de Pau Senabre
20h. Diàleg En els interiors del clip de Travis Scott. Diàleg entre Carles Mata (Castellers de Vilafranca) i Laura Serra (productora Canadá) sobre el rodatge del clip Syrens, amb la participació dels Verds.

Dissabte 28
Sala Zazie (Casal de Vilafranca)

9.30h. Castells, dirigit per Gereon Wetzel (2006). (Secció Temps passats)
11.15h. Fins al final: la muntanya russa de la Joves, de Xavi Marimon i produït per la Colla Joves Xiquets de Valls (2021). (Secció Temps passats)
12.45h. Diàleg. La Colla Joves: essència i evolució. Amb Xavi Marimon, Francesc Ramon, Raquel Sans i Laia Torrell.
13.30h. En(re)cordar, de Marta Arjona i Maite Blasco. (Secció Oficial Documentals)
13.45h. Tast de vins.
16.30h. Sempre amunt! La represa, de Jordi Escofet, produït per Punt TV. (Secció Oficial Documentals)
17.30h. Projecció de clips de les colles castelleres (*). (Secció Oficial Promocionals a competició)
18h Més amunt (1): Salsa y no llores, de Jordi Sacristán i produït per La Xarxa. (Secció Oficial Documentals)
18.30h Més amunt (2): L’Estrella de la mort, de Jordi Sacristán i produït per La Xarxa. (Secció Oficial Documentals)
19h Més amunt (3): La gran família, de Jordi Sacristán i produït per La Xarxa. (Secció Oficial Documentals)
19.30h Lliurament de premis de les categories a competició i cloenda del Festival Cinema Castells.

(*) Són vídeos elaborats entre el novembre de 2022 i octubre de 2023